U trendu

Turska: Erdogan brani Putina, optuženog za mešanje u turske izbore

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan brani svog ruskog kolegu Vladimira Putina od tvrdnji o mešanju u sutrašnje predsedničke izbore u Turskoj.

Erdoganov rival Kemal Kiličdaroglu optužio je u četvrtak neimenovane ruske aktere za širenje lažnih vesti i snimaka i drugih oblika dezinformacija s ciljem da utiču na ishod izbora.

Kremlj je odlučno demantovao te optužbe, a Erdogan stao u odbranu Putina tokom TV nastupa u okviru svoje kampanje u petak.

„Gospodin Kemal napada Rusiju, gospodina Putina. Ako napadnete Putina, ja se neću složiti“, rekao je Erdogan i ukazao da „naši odnosi s Rusijom nisu ništa manje važni od odnosa sa Sjedinjenim Državama“.

Erdogan je nastojao da održi dobre odnose sa Moskvom od početka ruske invazije na Ukrajinu u februaru 2022. Turska, članica NATO-a, imala je koristi od popusta na uvoz ruskih energenata i odbila je da prihvati sankcije Zapada protiv Kremlja.

Najnovije ankete predviđaju da će glasanje u nedelju biti neizvesno. Komentari Kiličdaroglua o Rusiji izneti su usred sve agresivnije kampanje iz koje je kandidat treće strane, Muharem Indže, itstupio u četvrtak.

Indže je najavio povlačenje zbog kampanje klevete na internetu uz lažne fotografije kako je navodno u društvu žena i vozi luksuzne automobile.

I Erdogan je emitovao lažne video snimke pokušavajući da glavnog protivkandidata, Kiličdaroglua, poveže sa PKK, zabranjenom kurdskom oružanom grupom koju Turska i njeni saveznici smatraju teroristima.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar