U trendu

Turska i Irak dogovorili nastavak saradnje u borbi protiv terorizma

Turska i Irak nastaviće saradnju u borbi protiv ekstremističkih organizacija, uključujući grupu Islamska država i kurdske pobunjenike, izjavio je danas turski predsednik Redžep Tajip Erdogan posle sastanka sa iračkim premijerom Mustafom al-Kadimijem u Ankari.

„Dogovorili smo se da nastavimo borbu protiv zajedničkih neprijatelja terorističkih organizacija ISIS, PKK i FETO“, rekao je Erdogan i dodao da u regionu „neće doći do blagostanja sve dok terorizam ne bude iskorenjen“.

Turska je izvela brojne kopnene i vazdušne napade na pobunjenike Radničke partije Kurdistana (PKK) na severu Iraka, poslednji put u junu u operaciji pod nazivom „Tigrove kandže“.

Ankara i njeni zapadni saveznici – Sjedinjene Američke Države i Evropska unija PKK smatraju terorističkom organizacijom.

Erdogan je rekao da se nada da će iračko-turski naftovod koji je ISIS oštetio tokom sukoba uskoro biti popravljen i da će nastaviti sa prodajom nafte na svetskom tržištu.

Irački premijer je rekao da njegova zemlja ne može biti tolerantna prema bilo kojoj grupi koja predstavlja pretnju za Tursku.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.