U trendu

Turska i Ukrajina prave centar za održavanje dronova

KIJEV – Ukrajina je danas potpisala memorandum sa Ankarom o uspostavljanju zajedničkih centara za obuku i održavanje za turske naoružane bespilotne letelice, navodi se u saopštenju kabineta predsednika Volodimira Zelenskog.

“U prisustvu predsednika Zelenskog potpisan je memorandum o saradnji između Ministarstva odbrane Ukrajine i kompanije Bajkar o izgradnji i opremanju zajedničkog centra za testiranje, održavanje, remont i modernizaciju dronova, kao i obuku osoblja, koji je povezan sa korišćenjem bespilotnih letelica bajraktar“, navodi se u saopštenju.

Kako je poručeno iz kabineta predsednika, memorandum predstavlja korak ka zajedničkoj ukrajinsko-turskoj proizvodnji dronova.

„Dugo smo čekali ovaj trenutak. Zahvalan sam predsedniku Erdoganu. Ovo je važan događaj za nas“, saopštio je Zelenski nakon potpisivanja memoranduma sa Bajkarom.

Ukrajina je ranije kupila turske udarne dronove „bajraktar“, kompanije Bajkar, kako bi ojačala svoje oružane snage u borbi protiv separatista koje podržava Rusija u ratu u istočnom regionu Donbasa.

Turske veze s Ukrajinom izazvale su nezadovljstvo Rusije, koja je upozorila Ankaru u maju da ne podstiče ono što je Moskva nazvala „militarističkim osećanjima“ u Kijevu.

Bajkar je prodao svoj naoružani dron Bajraktar TB2 Azerbejdžanu, Ukrajini, Kataru i Libiji, a Kanada je u aprilu uvela ograničenja za izvoz u Tursku za svoju odbrambenu industriju, nakon što je zaključila da su njenu opremu koristile azerbejdžanske snage koje su se borile protiv Jermenije u regionu Nagorno-Karabaha.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.