U trendu

Turska: Izdato 113 naloga za hapšenja u vezi urušavanja zgrada u zemljotresu

ANKARA – Turski zvaničnici saopštili su danas da je izdato 113 naloga za hapšenje u vezi sa izgradnjom zgrada koje su se srušile u zemljotresu u ponedeljak.

Turska policija je već privela najmanje 12 osoba, među njima i izvođače radova, a očekuje se još hapšenja, prenosi BBC.

Mehmet Jašar Džoškun, graditelj luksuzne zgrade „Rezidencija Renesans“ u turskom gradu Antakiji, koja je uništena u zemljotresu, priveden je na aerodromu u Istanbulu u pokušaju da pobegne u Crnu Goru, javila je turska agencija Anadolija.

Vlasnik kompanije koja je gradila uništene zgrade u gradu Adani, Hasan Alpargun, priveden je u subotu u Nikoziji na Kipru, izvestila je turska novinska agencija

Tužioci u gradu Adani izdali su nalog za hapšenje 62 osobe, u vezi sa istragom o zgradama koje su uništene u zemljotresu jačine 7,8 stepeni.

Prema izveštaju, i izvođač radova Ibrahim Mustafa Undžuoglu priveden je u subotu u Istanbulu, zbog navodnih propusta inspekcija u vezi apartmana Bahar, koji su se srušili u epicentru zemljotresa u Gaziantepu, navodi CNN.

Broj poginulih u zemljotresima koji su pogodili u ponedeljak Tursku i Siriju porastao je na 28.192, saopšteno je sinoć.

Turski potpredsednik Fuat Oktaj rekao je na konferenciji za novinare da je u toj zemlji stradalo 24.617 ljudi.

Stručnjaci ocenjuju da je jedan od razloga masovnog urušavanja zgrada u zemljotresu u Turskoj to što prilikom izgradnje nisu poštovani propisi i procedure, navodi BBC.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.