U trendu

Turska: Jerevan da prekine sa provokacijama i da pregovara

ANKARA – Turski ministar inostranih poslova Mevlut Čavušoglu saopštio je danas da je sa azerbejdžanskim kolegom DŽejhunom Bajramovim razgovarao o „jermenskim provokacijama“ na granici sa Azerbejdžanom i pozvao Jerevan da se fokusira na mirovne pregovore.

Jermenija bi trebalo da prekine sa provokacijama i da se fokusira na mirovne pregovore i saradnju sa Azerbejdžanom“, napisao je Čavušoglu na Tviteru posle razgovora sa Bajramovim, prenosi Rojters.

Jermenski premijer Nikol Pašinjan razgovarao je danas sa predsednikom Evropskom saveta Šarlom Mišelom o eskalaciji tenzija na jermensko-azerbejdžanskoj granici, saopštila je jermenska vlada.

Jermenija je Evropskoj uniji saopštila da je Azerbejdžan odgovoran za eskalaciju tenzija oko sporne teritorije Nagorno-Karabaha, a i Baku i Jerevan okrivljuju jedni druge za poslednje obnavljanje sukoba tokom noći u kome su obe strane prijavile ljudske žrtve, prenosi Rojters.

Premijer Jermenije Nikol Pašinjan razgovarao je danas telefonom i sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom o sukobu na jermensko-azerbedžanskoj granici, saopštila je pres služba jermenske vlade.

Pored ruskog predsednika Vladimira Putina, jermenski premijer Nikol Pašinjan pozvao je francuskog predsednika Emanuela Makrona i državnog sekretara SAD Entonija Blinkena da razgovaraju o situaciji.

Blinken je pozvao na hitan prekid neprijateljstava za koje svaka strana okrivljuje onu drugu.

Tokom noći izbili su oružani sukobi na jermensko-azerbejdžanskoj granici, a strane se međusobno optužuju da su započele novo zaoštravanje.

Jerevan je naveo da je azerbejdžanska vojska granatirala teritoriju Jermenije koristeći artiljeriju i bespilotne letelice.

Baku je saopštio da je jermenska vojska pucala na položaje azerbejdžanskih trupa na granici, kada je došlo do sukoba.

Azerbejdžanski mediji izvestili su da su se Baku i Jerevan danas od 09:00 časova po lokalnom vremenu dogovorili o prekidu vatre u novom sukobu u kome ima ljudskih žrtava, prenosi agencija RIA Novosti.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.