U trendu

Turska otvorila najduži most između Evrope i Azije

DARDANELI – Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan svečano je danas otvorio most „Čanakkale 1915“ nad morezom Dardaneli, koji u dužini od 4,6 kilometara spaja Evropu i Aziju.

To je jedan od najdužih takvih mostova u svetu i najduži most između Evrope i Azije, a otvoren je na 107. godišnjicu pomorske bitke u Čanakaleu, prenosi Anadolija.

Erdogan je poručio da će Turska ostvariti veliku ekonomsku korist od mosta koji je poznat i kao „ogrlica tesnaca Čanakale“.

„Turska je iza sebe ostavila Japan i postala zemlja koja ima most s najdužim srednjim rasponom u svetu. Znate li kolika će biti ušteda naše zemlje godišnje u pogledu vremena, potrošnje goriva i smanjenja emisije ugljenika ovom investicijom, 415 miliona evra“, rekao je Erdogan.

Prema njegovim rečima, ovaj projekat će doneti turskoj ekonomiji 5,3 milijarde evra, 118.000 novih radnih mesta i 2,4 milijarde evra nacionalnom dohotku.
Most će skratiti vreme putovanja između Azije i Evrope na samo šest minuta, piše list Dejli sabah.

Izgradnja je počela u martu 2018. i projekat je koštao 3,1 milijardu evra, što je 100 miliona evra više od plana, a posledica je pandemije i rasta cena materijala.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar