U trendu

Turska otvorila sirotište za 1.000 sirijske dece

Turska je danas otvorila ogromno sirotište u kojem će biti smešteno približno 1.000 sirijske dece, koja će se tamo obrazovati „u bezbednom okruženju“, saopštila je turska nevladina organizacija koja je podržala taj projekat.

Kompleks sirotišta, u južnom turskom gradu Rejhanli nedaleko od granice sa Sirijom, primiće 990 dece u 55 kućica koje je izgradila turska nevladina organizacija Fondacija za humanitarnu pomoć (IHH) i katarska Fondacija za humanitarne usluge „Šeik Tani Ibn Abdulah“, prenosi AFP.

Projekat, koji je započet jula 2015. uz pomoć turske vlade, sadrži tri škole, džamiju, kliniku, igralište i kulturni centar, navodi IHH u saopštenju.

Ideja je bila da kompleks liči na malo predgrađe, a u njemu je zaposleno 400 članova osoblja među kojima su vaspitači, učitelji, lekari, psiholozi i baštovani, koji će tamo živeti i raditi.

IHH navodi da je to „najveći prostor posvećen siročadi žrtvama rata u svetu“, dodajući da je u planu i izgradnja specijalnog centra za rehabilitaciju dece koja su doživela teške traume.

Prema podacima Uncefa, 2,3 miliona sirijske dece žive kao izbeglice u Tuskoj, Libanu, Jordanu, Egiptu i Iraku.

Tusko ministarstvo unutrašnjih poslova navodi da je oko 1,3 miliona dece i tinejdžera mlađih od 18 godina među 2,9 miliona registrovanih sirijskih izbeglica koje žive u Turskoj.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.