U trendu

Turska pravi zamenu sistemima S-400 i „Patriot“

ANKARA – Turska planira da predstavi novitete u okviru projekata sistema PVO 2022. godine, a napredni sistemi mogu biti alternativa ruskim S-400 „Trijumf“ i američkim „Patriot“, piše list Sabah.

Kako se navodi, sledeće godine će se pojaviti novi proizvodi u okviru projekata pravljenja protivavionskih raketnih sistema „Hisar“ i „Siper“.

Ističe se da su uspešno završena testiranja protivavionskih raketnih sistema „Hisar A+“ i „Hisar O+“.

„Tako će Turska biti korak bliže sistemu protivvazduhoplovne odbrane ‘Siper’ koji će se pojaviti kao alternativa S-400 i ‘Patriot’“, navodi Sabah.

Planirano je da perspektivni sistem PVO stupi u upotrebu 2023. godine, a kako je precizirano, on će moći pouzdano da eliminiše sve pretnje u vazduhu.

Turska pravi dve vrste protivavionskih raketnih sistema „Hisar“ – sistem kratkog dometa („Hisar A) do 15 kilometara i srednjeg dometa („Hisar O“) do 25 kilometara.

Sistemi „Hisar“ mogu da uništavaju letelice sa fiksnim i pokretnim krilima, krstareće rakete, dronove i rakete tipa „vazduh-zemlja“.

Sistemi „Hisar O+“ predviđeni su za zaštitu vojnih i drugih strateški važnih objekata, preneo je Sputnjik.

Ranije je predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan izjavio da je Turska počela da pravi nacionalni sistem PVO dugog dometa „Siper“, a prvo testiranje je obavljeno početkom novembra.

Moskva je 2017. godine potpisala ugovor o isporuci PVO sistema S-400 Ankari.

Odluka Ankare izazvala je negativnu reakciju Vašingtona i Alijanse u celini.

SAD ne prestaju sa pokušajima da nateraju Tursku da odustane od ruskih sistema PVO.

Zbog činjenice da Ankara ne podleže pritisku i ne odustaje od S-400 , Vašington ju je isključio iz svog programa za proizvodnju lovaca-bombardera pete generacije F-35.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.