U trendu

Turska: Sankcije SAD zbog S-400 bi bile kontraproduktivne

ANKARA – Sankcije koje bi SAD mogle da uvedu Turskoj zbog kupovine ruskog sistema protivraketne odbrane S-400 bile bi kontrapoduktivne i na štetu odnosa između Ankare i Vašingtona, izjavio je portparol turskog predsednika Ibrahim Kalin.

Kalin je na video koferenciji za novinare rekao da Turska veruje da može da ima dobru i pozitivnu agendu sa administracijom novoizabranog američkog predsednika Džozefa Bajdena, prenosi Rojters.

Bilateralni odnosi između Turske i Ankare pogoršali su se zbog kupovine ruskog sistema protivraketne odbrane S-400 od strane Turske, razlika u pogledu politike prema Siriji i pritvaranju zaposlenih u američkom konzulatu i građana Turske.

Rojters je ranije preneo da je turski predsednik Redžep Tajip Erdogan pred put u Azerbejdžan izjavio da saopštenja aktuelne administracije Donalda Trampa i akcije koje preduzima u vezi sa nabavkama oružja od strane Ankare nisu u redu, a pogotovo njena politika prema Siriji.

Erdogan je rekao da je još rano da se komentariše nova administracija Džozefa Bajdena i da će o zategnutim odnosima između SAD i Turske razgovarati sa Bajendom pošto stupi na funkciju predsednika, čime je umanjio šanse za uvođenje sankcija Ankari od strane Vašingtona.

Ankara je prošle godine kupila ruski sistem protivraketne odbrane S-400, a zbog ovog poteza SAD bi Turskoj mogle da uvedu sankcije početkom sledeće godine ukoliko Kongres odobri zakon o odbrani koji predviđa uvođenje sankcija Turskoj.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.