Turska: Slaćemo izbeglice, bićete ojađeni

Bivši savetnik turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana, Burhan Kuzu, izjavio je da će Turska slati izbeglice u Evropu, ako Evropski parlament donese „pogrešnu odluku“ razmatrajući predloge o odobravanju viza turskim državljanima.

Pretnja koju je izgovorio Kuzu, koji je i visoki zvaničnik vladajuće turske partije Pravde i progresa, usledila je u momentu dok rastu sumnje u sporazum između Turske i EU kako bi se suzbio priliv migranata sa Bliskog istoka i iz Afrike, prenosi agencija Blumberg.

Turskoj je ponuđen sporazum o vizama kao i finansijska pomoć i perspektiva obnovljenih napora ka prijemu u EU, a u zamenu za pristanak da primi izbeglice.

Prošle sedmice, Erdogan je odbio zahtev EU da Turska ograniči svoju definiciju terorizma u zamenu za ukidanje viznih restrikcija.

„Ako budu doneli pogrešnu odluku, mi ćemo poslati izbeglice“, napisao je Kuzu na Tviteru. U izjavi za Blumberg, on je dodao: „Ako se vrata Turske otvore, Evropa će biti ojađena“.

Evropski parlament treba da razmotri napredak Turske u ispunjenju zahteva i uslova u vezi liberalizacije viza na plenarnoj sednici u sredu u Strazburu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.