U trendu

Turska vojna operacija može da promeni ravnotežu u Siriji i Iraku

Vazdušni napadi, koje je pokrenula Turska protiv Islamske države i pobunjenike iz Radničke partije Kurdistana (PKK) mogu da „promene ravnotežu“ u Siriji i Iraku, ocenio je danas u Istanbulu turski premijer Ahmet Davutoglu.

„Prisustvo Turske, koja može efikasno da koristi silu, može da promeni ravnotežu u Siriji, Iraku i celom regionu. Ceo svet treba da bude toga svestan“, rekao je Davutoglu.

U dugom razgovoru s turskim medijima, Davutoglu je rekao da Turska nema nameru da u Siriju uputi kopnene jedinice.

„Nećemo da uputimo kopnene jedinice na sirijsku teritoriju, ali ne želimo Islamsku državu blizu turske granice“, dodao je turski premijer.

Davutoglu je opravdao tursku ofanzivu samoubilačkim napadom u Suruču gde su 32 osobe poginule prošle nedelje kao i smrću jednog turskog vojnika.

Turski premijer je odbio da iznese detalje o dogovoru sa SAD i korišćenju vojne baze Indžirlik za vazdušne napade međunarodne koalicije koju predvode Amerikanci.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan izjavio je u petak da je njegova zemlja pristala da SAD koriste njenu vazduhoplovnu bazu Indžirlik za vojne operacije protiv džihadista.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar