U trendu

Turski novinar uhapšen zbog širenja dezinformacija

ANKARA – Turski sud naložio je hapšenje novinara Sinana Ajgila zbog navodnog širenja ‘dezinformacija’, saopštio je njegov advokat danas uoči prvog saslušanja.

Ajgil je uhapšen juče nakon što je na svom Tviter profilu napisao da je 14-godišnju devojčicu silovalo više muškaraca, od kojih su neki bili članovi vojske i policije, a u optužnici se navodi da su Ajgilovi postupci mogli da dovedu do širenja panike i stvaranja nestabilnosti u zemlji, prenosi Rojters.

Nedugo nakon što je napisao tu objavu, Ajgil je dodao komentar u kojem je istakao kako je razgovarao sa lokalnim zvaničnikom koji mu je saopštio da ta vest nije tačna, pa se Ajgil izvinio što je objavio priču bez da je prethodno proveri.

Agencija navodi da je u Turskoj već dva meseca na snazi zakon koji bi trebalo da zaštiti javnost, ali da u stvarnosti, kako se tvdi, služi vlastima da suzbiju slobodu govora.

Na saslušanju je Ajgil izjavio kako je obrisao sporni tvit i da se izvinio javnosti, a njegov advokat Dijar Orak je rekao kako je ovo prvi put da je nova legislativa primenjena u praksi.

„Način na koji pravni sistem interpretira ovaj zakon nama stvara sumnju da će se slične istrage i hapšenja samo ponavljati u budućnosti“, ocenio je advokat.

Rojters navodi da je Turska u samom vrhu zemalja po broju zatvorenih novinara, a procenjuje se da se njihov broj povećao sa 18 u 2021. godini na 40 u 2022.

Prema novom zakonu, osumnjičeni za širenje dezinformacija i lažnih vesti mogu biti sankcionisani kaznom zatvora u trajanju do tri godine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar