U trendu

Turski parlament osudio američke snakcije

ANGARA – Turski parlament gotovo jednoglasno je danas osudio američke sankcije uvedene toj zmelji zbog nabavke ruskog odbrambenog sistema i saopštio da se Turska neće ustručavati da se zaštiti pred pretnjama.

U zajedničkoj deklaraciji, četiri od pet glavnih parlamentarnih stranaka istakle su da američki odnosi treba da se temelje na međusobnom poštovanju i da sankcije uvedene zbog nabavke ruskog odbrambenog sistema S-400 nisu u skladu sa duhom savezništva, preneo je Rojters.

„Pozivamo SAD da odmah odustanu od ove velike greške“, navodi se u deklaraciji i dodaje da Turska neće odustati zbog pretnji ili sankcija.

Deklaraciju su potpisali AK partija turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana i njihovi saveznici MHP, kao i opozicione partije ĆP i Iji partija.

Jedino prokurdska HDP partija nije potpisala deklaraciju.

SAD su juče uvele sankcije turskom Sekretarijatu odbrambene industrije, njegovom direktoru Ismailu Demiru, kao i još nekim zaposlenim zbog nabavke ruskog raketnog sistema S-400, saopštilo je američko Ministarstvo finansija.

Sankcije uključuju zabranu dobijanja dozvole za izvoz u SAD, kao i zamrzavanje imovine i vizne restrikcije za direktora Demira i još troje zaposlenih.

Turska je odluku SAD o uvođenju sankcija osudila kao veliku grešku i najavila da će Vašingtonu uzvratiti na način na koji smatra da je neophodno, pošto je u više navrata pozvala SAD da dijalogom reše ovo pitanje.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar