Turski reditelj osuđen zbog filma

ANKARA – Turski reditelj Ali Avči osuđen je danas zbog pripadništva terorističkoj grupi zbog filma u kome je prikazan turski predsednik Redžep Tajip Erdogan kome je uperena pištolj u njegovu glavu, dok članovi njegove porodice leže mrtvi oko njega, javio je Rojters pozivajući se na tursku državnu agenciju.

Avči je uhapšen prošle godine nakon objavljivanja trejlera za njegov film „Buđenje“, zasnovan na neuspešnom vojnom puču 2016. godine, kada je poginulo više od 250 ljudi.

U trejleru se vide mrtvi članovi Erdoganove porodice, uključujući njegovog zeta ministra finansija Berata Albajarka, i jedan vojnik koji je uperio pištolj u potiljak turskog predsednika dok se on moli.

Istanbulski sud osudio je Avčija na šest godina i tri meseca zatvora zbog pripadništva mreži Fetulaha Gulena, muslimanskog propovednika u egzilu u SAD, koga Turska optužuje da je organizovao puč.

Više od 50.000 ljudi je osuđeno, a 150.000 zaposlenih, među kojima učitelji, sudije i vojnici, otpušteni su nakon pokušaja puča.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.