U trendu

Turski sud doneo odluku o zadržavanju Kavale u zatvoru

ANKARA – Sud u Istanbulu danas je ponovo odlučio da zadrži vodeći turski filantrop Osmana Kavale ostane u zatvoru uprkos stalnim pozivima Evropskog suda za ljudska prava da on bude pušten na slobodu.

Biznismen i aktivista za zaštitu ljudskih prava Kavala (64), koji je iza rešetaka skoro četiri godine i suđenje mu je odloženo za 26. novembar, optužen je za navodni pokušaj rušenja turske vlade putem demonstracija koje su bile održane širom zemlje 2013, a koje su počele u istanbulskom parku Gezi, preneo je AP.

On je optužen i za špijunažu i pokušaj rušenja vlade u vezi sa neuspelim vojnim udarom 2016. godine.

Evropski sud za ljudska prava doneo je odluku da Kavala treba da bude oslobođen u decembru 2019. godine, ali su turske vlasti to ignorisale, držeći Kavalu u zatvoru od hapšenja u novembru 2017.

Prošlog meseca, Savet Evrope čiji je Turska članica, naveo je da će pokrenuti postupak protiv Ankare zbog povrede prava, osim ako Kavala ne bude pušten na slobodu pre sledećeg sastanka komiteta ministara u novembru.

Postupak može rezultovati kaznenim merama protiv Turske, uključujući i moguću suspenziju iz organizacije koja promoviše demokratiju i ljudska prava.

Kavali preti doživotna kazna zatvora bez uslovnog otpusta ako bude osuđen.

Biznismen je odbacio sve optužbe protiv sebe, dok su grupe za ljudska prava osudile slučaj protiv njega kao politički motivisan.

Kavala je danas opisao optužbe da je učestvovao u pokušaju puča kao klevetničke i pokušaj atentata na njegovo dostojanstvo. „Potpuno je bez dokaza, baš kao i optužba za špijunažu koja je kasnije izmišljena“, naveo je on.

Kavala je rekao da ono što je zapanjujuće u optužbama koje su podignute protiv njega nije samo činjenica da one nisu zasnovane na bilo kakvim dokazima, već da su to navodi fantastične prirode zasnovani na teorijama zavere koje prelaze granice razuma.

Sudsko veće je donelo odluku o produženju Kavalinog zatvaranja i odložilo suđenje do 26. novembra.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.