Tursko upozorenje frakciji komandanta K. Haftara u Libiji

ANKARA – Ministar odbrane Turske Hulusi Akar upozorio je danas da će snage komandanta Kalife Haftara u Libiji i njihovi saveznici stacionirani na istoku te zemlje biti smatrani „legitimnim ciljevima“ ukoliko pokušaju da napadnu turske snage u tom regionu.

„Taj ratni zločinac, siledžija Haftar i njegovi saveznici moraju da znaju da bi u slučaju bilo kakvog pokušaja napada na turske snage, bili smatrani za legitimni cilj bilo gde da se nalaze. Moraju to da imaju na umu, jer ukoliko učine nešto protiv Turske neće imati gde da pobegnu“, poručio je turski ministar odbrane Akar.

Turska je glavni spoljni saveznik međunarodno priznate vlade Nacionalnog dogovora sa sedištem u Tripoliju, koja se već godinama bori sa Libijskom nacionalnom armijom na čijem je čelu komandant Haftar, a koju podržavaju Rusija, UAE i Egipat, preneo je Rojters.

Ove dve sukobljene libijske frakcije potpisale su u oktobru sporazum o prekidu vatre, a UN insistiraju na otvaranju političkog dijaloga koji bi trebalo da rezultira izborima iduće godine.

Početkom meseca Haftarove snage su presrele jedan turski brod koji je plovio pod zastavom Jamajke prema luci Misrata, što je izazvalo oštre reakcije zvanične Ankare.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.