najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Tusk zabrinut za sudbinu trgovinskog sporazuma EU i Kanade

Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk upozorio je danas da, ako trgovinski sporazum izmedju EU i Kanade (CETA) propadne zbog protivljenja belgijskog regiona Valonija, to može biti poslednji takav dogovor s bilo kojom drugom zemljom.

Evropski zvaničnici pokušavaju da ubede frankofoni belgijski region da podrži takozvani CETA dogovor, za čije potpisivanje je potrebna saglasnost svih članica EU. Belgija može da podrži dogovor samo ako ga jednoglasno podrže svi regioni u toj zemlji.

“Ako nismo sposobni da ubedimo ljude da su trgovinski sporazumi u njihovom interesu, bojim se da će CETA biti naš poslednji trgovinski sporazum”, kazao je predsednik Evropskog saveta na početku dvodnevnog samita.

Prema njegovim rečima, ako trgovinski sporazum izmedju 500 miliona gradjana EU i 35 miliona Kanadjana propadne zbog protivljenja regiona od 3,5 miliona stanovnika, to će dovesti u pitanje kredibilitet EU.

Mnogi evropski zvaničnici pridružili su se Tuskovom zaprepašćenju da bi Valonija mogla da “baci takvu rukavicu u lice” državama kao što su Francuska i Nemačka.

“Niko neće razumeti da to sada nije moguće, posle toliko truda”, kazao je predsednik Evropskog parlamenta Martin Šulc.

Kako se navodi, za potpisivanje sporazuma zalaže se i belgijski premijer Šarl Mišel.

“Poštujem ulogu naših parlamenata i demokratije, ali demokratija znači da u nekom trenutku morate da donesete odluku”, poručio je belgijski premijer.

Trgovinski sporazum izmedju EU i Kanade biće na dnevnom redu samita EU u petak, a evropski lideri se nadaju da će pregovori sa Valonijom biti okončani do tada.

Svečano potpisivanje sporazuma zakazano je za 27. oktobar, kada je predvidjeno da kanadski premijer Džastin Trudo prisustvuje samitu EU-Kanada. Ukoliko se pregovori ne okončaju, potpisivanje sporazuma će najverovatnije biti otkazano.

Zvaničnici Valonije traže jače garancije kako bi zaštitili svoje poljoprivrednike, životnu sredinu i standard potrošača. Oni se boje da bi potpisivanje sporazuma s Kanadom, a kasnije i sa SAD dovelo velike multinacionalne kompanije u Evropu, koje bi mogle da unište mala valonska preduzeća i njihov način života. 

(Beta)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike