U trendu

Tuzilastvo trazi 2 godine zatvora za bivseg direktora Nisana

TOKIO – Japansko tužilaštvo je zatražilo danas da sud u Tokiju bivšeg direktora automobilske kompanije „Nisan Motor“ Grega Kelija osudi na dvogodišnju zatvorsku kaznu, jer je navodno pomogao Karlosu Gosnu, smenjenom bivšem predsedniku Upravnog odbora kompanije, da sakrije svoju zaradu.

Tužioci, koji takođe traže novačnu kaznu od 200 miliona jena (1,8 miliona dolara) za japanskog proizvođača automobila, zatražili su dvogodišnju zatvorsku kaznu za Kelija tokom završnih reči na suđenju koje je počelo pre godinu dana, prenosi agencija Rojters.

Presuda u ovom slučaju očekuje se sledeće godine, a ako se utvrdi krivica, Keli bi se mogao pridružiti još dvojici Amerikanaca koji su na izdržavanju kazne u Japanu nakon što ih je sud u julu osudio zbog pomaganja u bekstvu Gosna iz Japana u Liban privatnim avionom 2019. godine, tako što je bio skriven u prtljagu.

On je i dalje tamo kao begunac, navodi Rojters.

Britanska agencija podseća i da je stopa osuda u Japanu oko 99 odsto.

Keli je odbacio optužbe da je pomogao Gosnu da sakrije 9,3 milijarde Gosnove zarade tokom osam godina, navodeći da mu je jedini cilj bio da zadrži Gosna na funkciji izvršnog direktora.

Japan je 2010. godine uveo nove finansijske propise koji primoravaju čelnike kompanija koji zarađu više od milijardu jena godišnje da otkriju iznos svoje naknade.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.