Tužilaštvo za bivšeg ministra traži 12 godina zatvora

TIRANA – Albansko Tužilaštvo za teške zločine traži 12 godina zatvora za Saimira Tahirija, bivšeg ministra unutrašnjih poslova zbog umešanosti u trgovinu narkoticima.

Tahiri je, zajedno s Jaeldom Celom, bivšim direktorom policije poznatog albanskog letovališta Valona, i bivšim policajcima Sokolom Bodenom I Đerđom Kohiljijem, optužen za „trgovinu narkoticima“ i druga krivična dela u okviru organizovane kriminalne grupe.

U međuvremenu, Sud za teška krivična dela prihvatio je žalbu Tahirija, što bivšem ministru omogućava da dobije smanjenje kazne za jednu trećinu, preneo je albanski portal Sot njuz.

Između 2014. i 2017. Albanija je postala glavna zemlja proizvođač i trgovac kanabisom u Evropi, što su potvrdili Europol , američki Stejt department i UN, a tokom tog perioda, opozicija je optuživala vladu Edija Rame, posebno tadašnjeg ministra unutarnjih poslova Saimira Tahirija, da je direktno umešan u narko biznis.

U martu 2017. tada ministar Tahiri zadužen za policijske snage i graničnu kontrolu zemlje, zamenjen je nakon povećanog pritiska opozicije.

Prve optužbe protiv Tahirija u vezi sa trgovcima narkoticima izneo je Dritan Zagani, policajac u službi za borbu protiv narkotika, a nakon što je optužen za curenje informacija, uhapsila ga je albanska policija.

Zagani je pobegao tražeći politički azil u Švajcarskoj, gde je izjavio da je njegovo hapšenje bilo osveta ministra Tahirija za istragu o njegovoj povezanosti sa trgovcima drogom.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.