U trendu

Tužna sudbina kćerke francuskog predsednika (video)

Starija kćerka bivšeg predsednika Francuske Žaka Širaka, 58-godišnja Lorens preminula je prošle nedelje nakon 40-godišnje borbe sa anoreksijom i akutnom depresijom. Život je provela u izolaciji u dvorcu svoje porodice na jugozapadu Francuske, a jedan od novinara nazvao je „devojkom sa gvozdenom maskom“.

Njena majka Bernadet je za njeno psihičko stanje krivila meningitis od kojeg je Lorens obolela na porodičnom letovanju na Korzici 1973. godine. Njen otac, koji je na čelu Francuske bio od 1995. do 2007. godine, njenu bolest opisao je kao najveću tragediju svog života.

Bernadet je u jednom intervjuu istakla da su njihovu kćerku pogađala česta odsustva oca tokom njegove političke karijere, a sličnu stvar je i on rekao na kraju predsedničkog mandata.

Tokom 12 godina očeve vladavine, Lorens je retko viđena u javnosti, a tokom polaganja zakletve 1995. godine u Elizejskoj palati videli su je kako se krije iza stepenica. Retko se pojavljivala na porodičnim fotografijama, ali nalazila se na porodičnom portretu koji je poklon za 80. rođendan njenog oca.

Bernadet i Žak redovno su je posećivali u dvorcu i u bolnici, a Širak je tokom premijerskog mandata sredinom ’70. godina svakog dana dvaput ručao, jednom službeno, drugi put sa njom.

Lorens je preminula prošle nedelje od posledica srčanog udara, a prema pisanju francuskih medija, čak 15 puta pokušalaje sebi da oduzme život. Tokom boravka svoje porodice na Tajlandu 1990. godine, bacila se kroz prozor iznajmljenog stana, a zadobila je povrede glave i nogu. Oporavila se, ali je nastavljala sa pokušavanjem da sebi oduzme život, prenose francuski mediji.

Bila je odličan student medicine, ali kako je puno vremena provodila u klinikama, morala je da odustane od studija.

Bernadet je kasnih ’80. vodila kampanju za prikupljanje sredstava za istraživanje anoreksije, ali bez uspeha. Iskoristila je svoj uticaj za otvaranje prve klinike za osobe obolele od te bolesti.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar