U trendu

Tviter trajno ukida profile povezane sa teorijama zavere?

Kompanija Twitter objavila je da trajno ukida profile na toj društvenoj mreži koji su povezani s ekstremnim teorijama zavera kao što je grupa „QAnon“ koja iznosi tvrdnje o zaverama u američkoj vlasti i javnosti.

QAnon je mreža teoretičara zavere koji podržavaju američkog predsednika Donalda Trampa (Trump), piše BBC.

Twitter je u objavi naglasio da se nada da će akcija pomoći u sprečavanju “štete izvan mreže”. Mere uključuju zabranu pristupa profilima koji su povezani s anonimnom grupom “Q”, koja je poznata kao “QAnon”, i blokiraće deljenja tih sadržaja.

Novom politikom biće obuhvaćeno oko 150.000 profila širom sveta, prenose mediji.

Teoretičari zavera poput “QAnona” tvrde da su u “tajni rat” protiv Trampa umešane istaknute ličnosti iz raznih delova društva od obaveštajne zajednice i politike, preko poslovnog sveta do industrije zabave, navodi agencija AP.

QAnon je tvrdio i da su članovi Demokratske stranke umešani u međunarodne zločinačke organizacije, a njihovi sadržaji se naširoko prenose na društvenim mrežama poput Facebooka, TikToka, Twittera i YouTubea.

Facebook je već ukinuo mrežu lažnih profila povezanih s nalogom “QAnon”, preko kojih se prenosio njihov sadržaj.

FBI je prošle godine izdao upozorenje o “domaćim ekstremistima koji se vode teorijama zavere” i odredio “QAnon” potencijalnom domaćom ekstremističkom pretnjom, piše BBC.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.