U trendu

U 2022. više novinara ubijeno u Centralnoj Americi i Karibima nego u Ukrajini

NJUJORK – Više novinara ubijeno je u Latinskoj Americi i Karibima nego u bilo kom drugom delu sveta prošle godine, uključujući i ratnu zonu u Ukrajini.

Prema izveštaju američkog Komiteta za zaštitu novinara navodi se da je u celom svetu ubijeno najmanje 67 novinara i medijskih radnika u toku 2022, što povećanje u odnosu na 45 koliko ih je ubijeno 2021, prenosi Gardijan.

Skoro polovina ubistava ubistava 2022. dogodila se u Latinskoj Americi i na Karibima, gde je ubijeno najmanje 30 novinara.

„To je neverovatno veliki broj ljudi, najveći koji smo ikada zabeležili u tom regionu“, rekao je programski direktor Komiteta Karlos Martinez de la Serna.

On je dodao da nema razloga da ova godina bude drugačija, osim ako ne dođe do radikalnog poboljšanja pristupa vlasti u svetu.

Gardijan navodi da je u Ukrajini ubijeno najmanje 15 novinara od početka invazije u februaru 2022, a skoro isto toliko je ubijeno u Meksiku, gde je ubijen i proslavljeni kriminalistički fotograf Margarito Martinez Eskivel.

Martinez de la Serna je naveo da je ohrabrujuća inicijativa novinara u Centralnoj Americi i Venecueli da se zaštite, kao i indicije da nova administracija predsednika Brazila Luisa Injasija Lule da Silve želi da uspostavi „konstruktivne i uvažavajuće“ veze sa medijima nakon, kako je rekao, režima Žaira Bolsonara koji je gušio medije.

„Ohrabruje da vidimo vlasti koje se kreću u tom pravcu, kao što je Lula obećao da će učiniti“, rekao je Martinez de la Serna.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.