U trendu

U akciji GR policije zaplenjeno 35 kg droge

PODGORICA – Grčka policija zaplenila je 35 kilograma kokaina na brodu iz Ekvadora koji je 7. decembra uplovio u luku Pirej i saopštila da veruje da su u tu krijumčarsku operaciju umešane crnogorske i srpske kriminalne grupe.

List Dan prenosi da su kokain u kontejneru sa bananama pronašli operativci specijalnog policijskog odeljenja za trgovinu drogom, prenosi portal CdM.

Prema pisanju grčkog portala Etnikos policijske vlasti su imale informaciju da se u teretnoj stanici Pirej nalazi velika količina droge sakrivena u kontejneru iz Ekvadora koji je bio deklarisan za prevoz hrane.

Grčka policija, tužilaštvo i carina imali su pomoć specijalizovane američke agencije za sprečavanje trgovine drogom DEA, kao i američke ambasade u Atini.

Grčki istražitelji, prema pisanju pomenutog portala, vršili su u poslednjih 20 dana inspekcije u luci Pirej, pri čemu je kontrolisano više od 150 kontejnera.

Tokom inspekcije su identifikovale kontejner sa deklarisanim teretom „prehrambeni proizvodi“, u čijim zidovima je pronađeno 30 pakovanja kokaina ukupne bruto težine 35 kilograma.

Kontejner je natovaren na brod koji je 11. novembra ove godine isplovio iz luke Guaiakuil u Ekvadoru, a u luku Pirej je uplovio 7. decembra.

Navodi se da posebna uprava u okviru tužilaštva nadležna za sprečavanje šverca droge sprovodi preliminarnu istragu i već je razvijena saradnja sa relevantnim vlastima u inostranstvu radi pronalaženja i hapšenja počinilaca.

Za sada nema detaljnijih informacija o počiniocima ni ko bi konkretno mogao da stoji iza ove švercerske operacije.

Međunarodna organizacija Globalna inicijativa protiv transnacionalnog organizovanog kriminala letos je u posebnom izveštaju ocenila da od 2014. godine kriminalne grupe sa Zapadnog Balkana tiho ali učinkovito postaju glavni igrači u svijetu distribucija droge.

Prema izveštajima Globalne inicijative, od 2018. godine izvršene su brojne zaplene kokaina u čije su krijumčarenje bile uključene kriminalne grupe sa Zapadnog Balkana.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.