U trendu

U akciji SIPA, u predmetu Diplome, pronađeo 300.000 KM u inostranoj valuti

BANJALUKA – U nastavku istrage u predmetu „Klaster“, pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) su u preteresu sefa osumnjičenog V.S. pronašli više od 300.000 KM u kešu, u inostranoj valuti.

Reč je o aferi „Diplome“, u okviru koje je pod lupom više privatnih visokoškolskih ustanova u BiH, ali i njihovih zaposlenih, zbog sumnje u prodaju diploma.

„U nastavku istrage u predmetu ‘Klaster’ Tužilaštvo BiH intenzivno provodi dalje aktivnosti usmerene na dokumentovanje počinjenih krivičnih dela i počinilaca“, naveli su iz Tužilaštva BiH.

Poseban fokus usmeren je, kažu, na prikupljanje dokaza o imovinskoj koristi stečenoj krivičnim delom i pranju novca.

„Dosadašnjim istragom u ovom predmetu ukupno je pronađeno i privremeno oduzeto više od 450.000 KM u gotovini“, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Banjalučke Nezavisne novine ranije pisale da je u ovoj akciji SIPA uhapsila 11 osoba, mahom dekana, rektora i profesora privatnih univerziteta.

Milanko Kajganić, glavni tužilac Tužilaštva BiH, osvrćući se na rezultate istrage u akciji „Klaster“, rekao je da činjenica da se diploma može kupiti na benzinskoj stanici dokazuje da nesporno neko u lancu kontrole rada visokoškolskih institucija ne radi dobro svoj posao.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.