U trendu

U Alžiru pokušaj obnove prodemokratskih protesta petkom

Demonstranti su danas izašli na ulice Alžira i drugih gradova pokušavajući da ponovo pokrenu prodemokratske proteste petkom.

To je prvo okupljanje u petak otkako je pokret Hirak bio prisiljen pre godinu dana da zbog kovida-19 prekine mirne proteste, i drugo ove nedelje jer je veliki broj pristalica pokreta u ponedeljak izašao na ulice na drugu godišnjicu njegovog formiranja.

Demonstranti Hiraka pomogli su da se 2019. godine natera dugogodišnji predsednik Abdelaziz Buteflika da podnese ostavku. Sada nisu zadovoljni reformama sistema koje je predložio aktuelni predsednik Abdelmadjid Tebune.

Aktivisti pokreta traže potpunu reformu netransparentnog sistema koji vlada Alžirom, sa vojskom u senci. Moćna vojska je na čelu otkako je Alžir 1962. godine pobedio u ratu za nezavisnost protiv Francuske.

Današnji protest je predstavljao test da se vidi da li pokret Hirak može da obnovi nedeljne marševe uprkos pandemiji.

Snage bezbednosti bile su u pripravnosti dok su se demonstranti posle molitve okupljali u centru glavnog grada i mnogim drugim gradovima Alžira.

Nacionalni komitet za oslobadjanje pritvorenih prijavio je hapšenja u nekoliko gradova, navedeno je sajtu TSA.

Predsednik Alžira je prošle nedelje pomilovao više od 30 uhapšenih demonstranata, ali desetine ih je ostalo iza rešetaka.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.