U trendu

U Belgiji skoro 30 000 zarazenih dnevno, ipak tihi optimizam

BRISEL, 19. januara ( Tanjug) – U Belgiji se u poslednjih sedam dana u proseku dnevno beleži 28.000 novih slučajeva infekcine Kovid-19 što je za 27 procenata više u odnosu na drugu nedelju januara.

I pored velikih brojeva inficiranih, belgijski virusolozi ukazuju na ograničen uticaj dominantne omikron varijante virusa kada je reč o hospitalizacijama i teškim oblicima bolesti, što je, kako kažu, razlog za ”tihi optimizam”.

Tokom prethodne nedelje broj novozaraženih u Belgiji na dnevnom nivou u nekim danima prelazio je i 30 hiljada, a u proseku dnevno od posledica infekcije premine 20 ljudi.

Belgijski lekari navode da je i pored velikog talasa zaraze Omikron sojem virusa pritisak na bolnice i dalje stabilan, a da je većina pacijenata na intenzivnoj nezi zaražena Delta sojem.

Virusolog Mark Van Ranst ocenjuje da se epidemija Kovid-19 polako kreće ka „nečemu što je bliže gripu“ što bi dovelo do tretiranja korona vrusa kao endemske bolesti.

Pred sastanka Konsultativnog komiteta, koji bi u petak trebalo da razmatra trenutnu epidemiošku situaciju, belgijski lekari poručuju da je na ”političarima da donose odluke”, ali upozoravaju da treba biti “oprezan još neko vreme” pre nego što se krene u relaksaciju postojećih mera.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.