U trendu

U Belgiji uhapšeno 25 članova kineske organizacije povezane s trgovinom ljudima

BRISEL – Belgijska policija danas je u okviru istrage o trgovini ljudima uhapsila 25 članova kriminalne organizacije za koju se sumnja da je slala Kineskinje u Evropu i primoravala ih na prostituciju, saopštilo je belgijsko federalno tužilaštvo.

Policija je sprovela racije u 26 mesta širom Belgije, kada je otkrila 20 žrtava, preneo je AP.

Dodaje se da je jedan osumnjičeni priveden u Španiji, a racije su vršene i u španskim gradovima Alikanteu i Barseloni.

Sve navodne žrtve su kineskog porekla, kao i većina osumnjičenih, izuzev trojice, koji su belgijske nacionalnosti.

Tužioci ističu da su kineske prostitutke sve prisutnije u Belgiji, naročito u Briselu, a dodaju da je kriminalna organizacija navodno regrutovala žene u Kini i prebacila ih u Evropu, gde su bile „seksualno eksploatisane i primoravane da predaju većinu svoje zarade“.

Ističe se da su u sklopu navodnog lanca za prostituciju korišćene onlajn platforme za iznajmljivanje hotela ili kuća, a sastanci su zakazivani putem specijalizovanih veb-sajtova, dok su žrtve često premeštane sa jednog mesta na drugo širom kontinenta.

Tužilaštvo je navelo da veliki deo žrtava nije imao status legalnog boravka, što je povećalo njihovu zavisnost od kriminalne organizacije.

„Zločinačka organizacija stekla je velike sume novca, koje su legalnim i ilegalnim kanalima prebacivane u inostranstvo“, saopštili su zvaničnici i dodali da su neke od danas otkrivenih žrtava smeštene u specijalizovani prihvatni centar.

Belgijska policija preuzela je kontrolu nad nekoliko zgrada tokom racija u Antverpenu, Šarleroa, Luvenu, Nešatou i Briselu, a u istrazi su učestvovale Evropska kancelarija za saradnju u oblasti krivičnog pravosuđa (Eurojust) i Agencija EU za saradnju u sprečavanju kriminala (Europol).

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.