U trendu

U Čileu 15 mrtvih tokom pet dana nemira podstaknutih poskupljenjem karte za metro

Vlada Čilea saopštila je danas da je 15 osoba poginulo tokom pet dana nemira, podmetanja požara, nasilja i sukoba koji su paralisali tu zemlju i narušili njen dugogodišnji imidž oaze stabilnosti u Latinskoj Americi.

U gotovo polovini od 16 čileanskih regiona i dalje je na snazi vanredno stanje, a u nekima je vojska uvela policijski čas, prvi put od obnove demokratije 1990. godine kada je okončana krvava 17-godišnja vojna diktatura.

Policija je danas suzavcem i vodenim topovima rasterivala demonstrante koji su u nekoliko ulica glavnog grada, Santjaga bacali kamenice, dok su vojska i policija štitile gradjane koji su čekali u dugačkim redovima pred prodavnicama.

Mnoge prodavnice, metro stanice i banke su spaljene, oštećene ili opljačkane tokom vikenda, a gradjani su prijavili i probleme s podizanjem novca na bankomatima.

Nemiri su podstaknuti povećanjem cene karte za metro, manjim od četiri odsto.

Studenti su prošle nedelje počeli u znak protesta da preskaču mašine za validaciju karata na ulazima u metro, te tako i da izbegavaju plaćanje.

Protesti su eksplodirali u petak, kada su demonstranti palili metro stanice, autobuse i visoke zgrade. Potom se nasilje proširilo po celoj zemlji, podstaknuto frustracijom mnogih Čileanaca koji navode da ne osećaju blagodeti iako je Čile jedna od najbogatijih latinoameričkih zemalja.

Predsednik Čilea Sebastijan Pinjera juče je izjavio da je „u ratu protiv moćnog i nemilosrdnog neprijatelja koji ne poštuje nikoga i ništa, i koji je spreman na nasilje i zločin bez ikakvih ograničenja“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar