U trendu

U EK izložba slovačke naivne umetnosti iz Srbije

BRISEL, 12. oktobra ( Tanjug) – U sedištu Evropske komisije u Briselu večeras je zvanično predstavljena izložba slovačke naivne umetnosti iz Srbije.

Izložba slika slovačkih umetnika iz Srbije po treći put se održava u Briselu, a ovoga puta pod pokroviteljstvom potpredsednika Komisije, Maroša Šefčoviča i potpredsednice Vlade Srbije, Maje Gojković.

Maroš Šefčović je predstavljajući izložbu poručio da je ona dokaz dobrog života koje slovačka manjina ima u Srbiji u kojoj su nastanjeni više od 200 godina i gde se, prema njegovim rečima, osećaju kao kod kuće.

”Razgovarali smo o izazovima i važnosti kulturne razmene za mir i bolje razumevanje država i poznavanje među susedima. One odražavaju pozitivnu energiju, optiizam, to su slike iz života. Nadam se da ćemo ovu umetnost promovisati na način da dospe i na UNESKO listu kulturnog nasleđa gde u potpunosti i pripada”, poručio je Šefčović.

U ime Vlade Srbije izložbi u Briselu je prisustvovala ministarka za ljudska i manjinska prava Gordana Čomić, koja je istakla važnost kulture i različitosti u izgradnji evropske zajednice naroda.

Ona je posebno nagalasila važnost koju Vlada Srbije pridaje pravima manjinski zajednica.

”Ove slike predstavljau svetlo i lepotu sveta. Ova lepota pripada svima, ne samo slovačkoj zajednici koja živi u Srbiji, ne samo EU. Deleći lepotu postiđujemo ono što je ružno i što čini ljude nesrećima”, kazala je Čomić.

Slikar Pavel Babaka, osnivač galerije ”Babka Kovačica“ iz cije kolekcije dolaze izložene slike, nije prisustvovao izložbi zbog mera restrikicije protiv Kovida-19 koje se primenjuju u Belgiji, ali se okupljenima obratio video porukom.

Među posetiocima izložbe bili su i specijalni EU predstavnik za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak i ambasadorka Misije Srbije pri EU Ana Hrustanović.

Slike slovačke naivne umetnosti iz Srbije izložene su u centralnom holu sedišta Evropske komisije ”Berlamon” od 1. do15. oktobra 2021. godine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.