U trendu

U Ekvadoru ponovno brojanje 1,3 miliona glasova

Ekvadorska izborna komisija pristala je da ponovo prebroji 1,3 miliona glasačkih listića pošto lider opozicije Giljermo Laso i dalje tvrdi da je bilo kradje na predsedničkim izborima.

Izborna komisija objavila je kasno sinoć da će ponovo prebrojati sve glasove na koje su obe strane uložile prigovore, a to predstavlja oko 10 odsto biračkog tela.

Prema zvaničnim rezultatima, u drugom krugu izbora održanom 2. aprila, nekadašnji bankar Laso izgubio je za manje od tri odsto od kandidata vlasti Lenina Morena kojeg je dosadašnji levičarski predsednik Rafael Korea izabrao za naslednika.

Moreno je u kampanji obećavao nastavak Koreine „Gradjanske revolucije“, dok je konzervativac Laso u prvi plan stavio preduzetničku agendu za koju je rekao da će oporaviti posustalu ekonomiju i stvoriti radna mesta privlačenjem stranih investicija i smanjenjem poreza.

Medjunarodni posmatrači, medju kojima je i Organizacija američkih država, saopštili su da nisu uočili nikakve nepravilnosti, dok Laso tvrdi da je njegov štab našao brojne nedoslednosti, zbog čega odbija da prihvati zvanične rezultate.

Predsednik izborne komisije Huan Pablo Pozo rekao je da će deo glasova ponovo biti brojan zbog „mira u zemlji“.

Laso je u sredu zahtevao ponovno brojanje svih glasačkih listića. On još nije reagovao na današnju odluku izborne komisije, mada je ranije tokom dana upozorio da neće pristati ni na šta manje od novog prebrojavanja svih glasova.

Izbori u Ekvadoru pažljivo se prate u Latinskoj Americi kao pokazatelj daljeg smera u kojem će se kretati region posle nedavnog dolaska desnice na vlast u Argentini, Peruu i Brazilu.

Izborne rezultate nestrpljivo očekuju i pristalice osnivača Vikiliksa Džulijana Asanža koji boravi u ambasadi Ekvadora u Londonu od 2012. godine kako ne bi bio izručen Švedskoj, gde mu preti optužnica za silovanje.

Laso je najavio da će izbaciti Asanža iz ambasade u roku od 30 dana od preuzimanja funkcije, dok je Moreno rekao da će mu dozvoliti da ostane.

Ponovno brojanje 1,3 miliona glasova biće organizovano u utorak.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.