U trendu

U EU do sada izbeglo 3,8 miliona ljudi iz Ukrajine

BRISEL, 28. marta ( Tanjug) – Od početka ruskog napada na Ukrajinu, 24. februara, oko 3,8 miliona ljudi, uglavnom žena i dece, stiglo je u Evropsku uniju, objavljeno je u Briselu.

Ministri opštih poslova EU na vanrednom sastanku u Briselu razgovarali su o dodatnim finansijskim potrebama, kako za izbegle tako i za zemlje članice koje su najviše pogođene ovim izbegličkim talasom.

Evropska komisija je zadužena da predloži IT rešenje koje bi omogućilo centralizovan pristup registraciji ukrajinskih izbeglica širom Evrope, što bi omogućilo bolju zaštitu izbeglih, a posebno maloletnika bez pratnje.

U EU razmatraju i projekte koordinacije železničkog i autobuskog saobraćaja meju državama članicama kako bi se dodatno olakšao proces prihvata izbeglih iz Ukrajine.

Istovremeno, Savet EU naglašava potrebu za kontinuiranom strogom primenom kontrola na spoljnim granicama i moblizacijom EU mreže za borbu protiv organizovanog i teškog kriminala.

Cilj EU je da izbegne da kriminalci iskoriste trenutnu izbegličku krizu, uključujući trgovinu ljudima, onlajn prevare, proneveru sredstava namenjenih za podršku izbeglicama ili trgovinu oružjem.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.