U trendu

U FBiH živi 50.000 Srba, a pre rata bilo ih je pola miliona

BANJALUKA – Danas u Federaciji BiH živi 50.000 Srba, a pre rata ih je bilo 500.000, izjavio je Dušan Šehovac, predsednik Izvršnog odbora Asocijacije Srba u Federaciji BiH.

„Svi oni su imali svoju privatnu imovinu. Uništeno je mnogo toga u ratu, ali i posle njega. Važno je sačuvati materijalna dobra“ rekao je Sehović gostujući u Jutarnjem programu RTRS.

Govoreći o nedavno osnovanoj Asocijaciji, čiji je predsednik, Šehović je rekao da ona okuplja predstavnike 11 udruženja iz svih federalnih kantona.

„Asocijacija je nastala kao potreba. Svi mi zajedno treba da budemo glas Srba Federacije BiH, kao i Udruženja koja su formirana u Banjaluci, Bijeljini, Novom Sadu, Beogradu“, kazao je Šehović.

Prema njegovim rečima, pred Asocijacijom je nekoliko ciljeva – zaštita ljudskih prava i interesa Srba u FBiH, ravnopravnost svih građana BiH pre svega na političkom, ekonomskom, socijalnom i duhovnom planu.

„Nažalost, prava koja imamo na papiru ne sprovode se u praksi“, rekao je Šehovac i dodao da se drugi deo aktivnosti sa kulturnim udruženjima i Srpskom pravoslavnom crkvom.

Važno je, kaže, da sačuvamo kulturna i istorijska blaga, koja nam se otimaju decenijama.

„Da nam se ne desi da u nekom budućem vremenu ostanemo bez traga da smo uopšte živeli i bitisali na prostoru današnje FBiH“, naveo je Šehović.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.