U Francuskoj opsežne mere u očekivanju novih demonstracija u subotu

Francuske vlasti pripremju se za mogućnost velikog nasilja u subotu kada su najavljeni novi protesti u glavnom gradu Parizu u okviru pokreta „žuti prsluci“ gde za sada ne reaguju na pozive na smirenost.

Vlasti pripremaju policijska pojačanja, radnje na aveniji Šanzelize biće zatvorene iz predostrožnosti u subotu kao i desetine pariskih muzeja i turističke atrakcije, uključujući i Ajfelovu kulu.

U Bordou, velikom gradu na jugozapadu takodje pogodjenom nasilnim okršajima izmedju policije i demonstranata, vlasti su najavile da će biti zatvoreno desetak javnih i kulturnih prostora.

Pojačanja će biti mobilisana u celoj Francuskoj, uz 65.000 policajaca i žandarma koliko ih je bilo prisutno na terenu prošlog vikenda, najavio je francuski ministar unutrašnjih poslova Kristof Kastaner.

„Imamo razloga da strahujemo od velikog nasilja“, upozoreno je večeras iz francuskog predsedništva. 

Pokret „Žuti prsluci“ koji je počeo sa protestima pre tri nedelje odbacio je prve ustupke vlade ocenjene kao nedovoljne, i jedan broj njih su rekli da su rešeni da ponovo protestuju u centru glavnog grada u subotu.

Franucska vlada odustala je ove nedelje od ekološke takse na gorivo koje su bile okidač za višenedeljne proteste u kojima su poginule četiri osobe. Vlada je prvo najavila zamrzavanje najavljenih mera na šest meseci da bi zatim odustala potpuno od njih u 2019. godini.

Odluka je doneta posle nemira tokom vikenda, najgorih nereda u Francuskoj posle više decenija, u kojima je povredjeno više od 100 ljudi, dok su 412 osobe privedene.

Ta odluka zbog koje će, prema vladi, u državnu kasu ući četiri milijardi evra manje, nije izgleda ubedila demonstrante. 

„Bes je ostao neuhvatljiv i nesavladiv“, rekao je francuski premijer Eduar Filip koji je danas u Senatu nastavio raspravu započetu juče u donjem domu Skupštine, u odbranu svog plana izlaska iz krize.

Francuski predsednik Emanuel Makron pozvao političke stranke, sindikate i poslovodstvo da pošalju jasan poziv na mir. 

Premijer Eduar Filip je rekao da je u pitanju bezbednost Francuza i francuskih institucija.

U retkom gestu jedinstva sedam sindikata su odgovorila na poziv i danas su osudili svaki oblik nasilja.

Vodja opozicione desničarske partije Republikanci Loran Vokije je takodje zatražio od „Žutih prsluka“ da se bore protiv svakog oblika izražavanja nasilja iduće subote. 

Grupa socijalista u Narodnoj skupštini takodje je zatražila da se subotnje demonstracije održe bez okršaja. 

Širom Francuske pozivi na nove demonstracije u subotu se šire, a ministarstvo unutrašnjih poslova navodi da na to pozivaju ekstremna desnica i ekstremna levica. 

Vlada strahuje od nove eksplozije nasilaj ovog vikenda ali i od proširenja besa na druge sektore. 

Od početka nedelje izmedju 200 i 300 gimnazija, odnosno od pet do sedam odsto, svaki dan su blokirani u Francuskoj. Ti protesti su povremeno obeleženi nasiljem, kada su paljene kante za djubre, poneki automobil i podizane barikade. 

Takodje je najveći poljoprivredni sindikat FNSEA najavio proteste tokom cele iduće nedelje.

Neslaganje vlade oko takse na bogatsvo kao i haotični potezi oko poreza na goriva prvo suspendovanog na šest meseci i zatim ukinutog tokom cele godine ostavilo je utisak da su vlasti u grozničavom stanju suočeni s rizikom od pogoršanja krize. 

„Predsednik republike nije grozničav on je zabrinut. Jedan deo naroda se buni i treba dati odgovore“, rekao je ministar poljoprivrede Didije Gijom.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.