U trendu

U Francuskoj otvorena istraga protiv ruskog umetnika zbog spornog snimka (VIDEO)

Francusko pravosudje otvorilo je danas istragu protiv ruskog umetnika Pjotra Pavlinskog i njegove partnerke nakon objavljivanja intimnog video snimka Benžamena Grivoa, saradnika francuskog predsednika, koji je zbog snimka odustao od kandidature za gradonačelnika Pariza.

Pavlenski je u nedelju priveden u okviru druge istrage. Pravosudje je danas otvorilo istragu u okviru afere Grivo zbog „ugrožavanja privatnosti snimanjem i prikazivanjem video snimka seksualnog sadržaja bez saglasnosti osobe koja je snimljena“.

Umetnik je ubrzo rekao da je on odgovoran za snimak čim se pojavio na internetu. Pavlenski je rekao da je to uradio kako bi osudio licemerje Grivoa, koji koristi porodicu predstavljajući se kao „idol svih očeva i supruga u Parizu“, a ponaša se sasvim suprotno.

Umetnikova partnerka Aleksandra de Tadeo je takodje privedena u okviru te afere. Ona je rekla da je ona primila te video snimke iz 2018. godine, ali da nije odgovorna za njihovo emitovanje na internetu.

Tužilaštvo je zatražilo da privedeni par bude pod sudskim nadzorom.

Ta afera dolazi u nezgodnom trenutku za Grivoa, mesec dana pred lokalne izbore. Umesto Grivoa, za mesto gradonačelnika Pariza u ime vladajuće stranke Republike u pokretu prijavila se ministarka zdravlja Anjes Bizin.

Protiv Pavlenskog se vodi druga istraga o učestvovanju u jednom neredu 31. decembra.

Pavlenski, koji redovno prkosi Kremlju i tvrdi da mu preti zatvor, dobio je politički azil u Francuskoj.

Umetnik je 2015. zapalio u Moskvi ulazna vrata zgrade u kojoj je nekada bilo sedište tajne policije (KGB), današnje Federalne službe bezbednosti (FSB).

Pavlenski je privukao medijsku pažnju u svetu 2013. godine kada je „prikovao“ testise izmedju kocki kaldrme na Crvenom trgu. Medjutim, posle istrage, sudski organi su zatvorili slučaj navodeći da umetnik nije učinio nikakav prestup.

Umetnik se 2013. godine pojavio bez odeće s bodljikavom žicom ispred gradske skupštine Sankt Peterburga u znak protesta zbog, kako je naveo, represivnih zakona u Rusiji.

Pavlenski je u Francuskoj osudjen 2019. godine jer je zapalio ulaz jedne filijale Banke Francuske u Parizu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.