U trendu

U gradovima Srbije i sveta ugašena javna rasveta na sat vremena

U gradovima u Srbiji i širom sveta večeras je na sat vremena ugašena javna rasveta u sklopu akcije „Sat za planetu Zemlju“, na koju je pozvala Svetska organizacija za zaštitu prirode WWF.

Ovogodišnja akcija održana je 14. put i posvećena je podizanju svesti o štetnosti klimatskih promena. WWF je posebno želeo da naglasi povezanost uništenja prirodnog sveta i sve češćih pojava bolesti, poput kovida-19, koje prelaze sa životinja na ljude.

Medju pedesetak spomenika Uneskove baštine iz celoga sveta, večeras su utonuli u mrak Ajfelov toranj u Parizu, Koloseum u Rimu, Branderburška kapija u Berlinu, Opera u Sidneju, egipatske piramide.

Akciji „Sat za našu planetu“, zamračivanjem javnih zgrada priključili su se i Beograd i brojni gradovi Srbije.

U 20.30 zamračene su zgrade Vlade u Nemanjinoj i na Novom Beogradu, Pobednik, Spomenik knezu Mihailu, Konak kneginje Ljubice, beogradski mostovi, Kula Nebojša i Kalemegdanska tvrđava, Avalski toranj.

Zamračeni su i javni objekti u Čačku, Novom Pazaru, Sremskim Karlovcima, Opovu, Ivanjici, Beočinu, Bačkom Petrovcu, Bečeju, Trsteniku, Pirotu, Zrenjanicu, Čajetini.

U Hrvatskoj je u mraku na sat vremena ostala izmedju ostalih Arena u Puli i Dioklecijanova palata u Splitu, prenela je Hina.

Sat za planetu Zemlju prvi put je pokrenut u Sidneju 2007. godine kao gradjanska inicijativa u znak protesta protiv klimatskih promena, i tada je učestvovalo više od dva miliona gradjana.

Već sledeće godine je pretvoren u globalnu akciju, a klimatske promene polako su postale sve značajnija tema.

Svetska organizacija za zaštitu prirode zahvalila je na učešću svim gradjanima, gradovima, institucijama, kao i poslovnim subjektima, koji su se takodje odazvali u velikom broju.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.