U trendu

U Grckoj obeležen početak radova na LNG terminalu za gas

ALEKSANDRUPOLIS – U grčkom gradu Aleksandrupolisu održana je ceremonija obeležavanja početka radova na izgradnji terminala za tečni prirodni gas, sa koje je premijer Grčke Kirijakos Micotakis poručio da bi Balkansko poluostrvo moglo da ima svoje mesto u energetskoj tranziciji celog Epira, prenosi Katimerini.

„Projekat u Aleksandrupolisu je nova energetska kapija i svetionik koji šalje dvostruki signal, njegovim završetkom uskoro ćemo moći da se oslobodimo gasa koji dolazi iz ruskih izvora i da naše zemlje igraju zajedničku ulogu u novoj energetskoj mapi“, istakao je Micotakis.

Dodao je da su grčke LNG stanice u stanju da pokriju grčko tržište, ali i da zamene značajan deo ruskog gasa.

„Nedavna ucena Moskve gasom čini saradnju ne samo neophodnom, već i hitnom“, naglasio je Micotakis.

Bugarski premijer Kiril Petkov je govorio o istorijskom danu za Bugarsku i Grčku, tokom kojeg je napravljen važan korak za energetsku nezavisnost dve zemlje.

„Ovo nije samo energetski projekat. To će promeniti energetsku mapu Evrope“, poručio je Petkov, prenosi AP.

Premijer Severne Makdonije Dimitar Kovačevski izjavio je da je početak izgradnje ovog terminala „istorijski događaj za zemlje u regionu“ Balkana.

Istakao je da je to „projekat za dugoročnu energetsku nezavisnost i stabilno i kontinuirano snabdevanje tim energentom u jednom izuzetno kritičnom vremenu“, prenosi agencija MIA.

„Zajedno s elektranom na gas, kao drugom fazom tog velikog projekta, obezbeđuju se i elektroenergetski kapaciteti sa najsavremenijom tehnologijom za proizvodnju i snabdevanje strujom. To znači obezbeđivanje kapaciteta u elektroenergetskom sistemu u regionu za stabilno snabdevanje električnom energijom“, poručio je Kovačevski.

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel je istakao da mora da se pokaže evropski suverenitet, kao i da se postigne energetska nezavisnost.

„Ovaj projekat je prekretnica u energetskom razvoju Evrope,“ naglasio je Mišel.

Srpski predsednik Aleksandar Vučić je poručio da izgradnja LNG terminala predstavlja veliki i važan događaj za ceo region, za ceo Balkan. „Ovo je važan događaj za ceo region, za ceo Balkan“, naglasio je Vučić.

Dodao je da je on među malobrojnima koji je, kao i uvek, bio skeptičan po pitanju tog projekta, ali da je sada kada vidi da je sve spremno veoma zadovoljan zbog toga.

„Veoma smo zahvalni i spremni da preuzmemo velike količine gasa u budućnosti“, rekao je Vučić.

Izgradnjom novog plutajućeg terminala LNG biće poboljšano snabdevanje gasom i infrastruktura u celom regionu jugoistočne Evrope, navodi se u saopštenju Evropskog saveta.

Iz Brisela napominju da će izgradnja tog terminala pomoći Evropskoj uniji da, što pre, smanji svoju zavisnost od ruskog gasa.

Projekat će pružiti nove izvore i rute snabdevanja prirodnim gasom i poboljšati bezbednost snabdevanja u Grčkoj, Bugarskoj i drugim državama u regionu, saopšteno je iz Evropskog saveta.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.