U trendu

U Grčkoj veliki protesti zbog železničke nesreće (FOTO)

Demonstracije širom Grčke održane su danas u znak protesta zbog smrti 57 osoba u najtežoj železničkoj nesreći u istoriji te zemlje, koja se dogodila pre nedelju dana.

Sindikati i studentska udruženja organizovali su proteste sa 30.000 demonstranta. Zbog štrajkova radnika ne saobraćaju trajekti i javni prevoz u Atini. Metro je radio samo da bi omogućio demonstrantima da dođu do mesta okupljanja u glavnom gradu.

Zbog štrajkova nema nastave u državnim osnovnim školama, a bolnice rade smanjenim kapacitetom.

Najmanje 57 osoba, od kojih su mnogi bili mlađi od 20 godina, poginulo je kada su se 2. marta čeono punm brzinom sudarili putnički i teretni voz severno od grada Larise, u centralnoj Grčkoj.

Odgovornost je priznao uhapšeni 59-godišnji šef železničke stanice u Larisi koji na isti kolosek usmerio ta dva voza koji su išli u suprotnim smerovima.

U Larisi u blizini mesta na kome se desila železnička nesreća okupili su se studenti koji su držeći crne balone uzvikivali „Ne profitu nad našim životima!“.

„Ovo je više od sudara voza i tragične železničke nesreće. Imate osećaj da je zemlja skrenula sa koloseka“, rekao je portparol vdeće opozicione partije, levičarske Sirize, Nasos Iliopulos.

Železnički sindikati su u nedelju organizovali protestni skup u centru Atine kojem je, prema vlastima, prisustvovalo oko 12.000 ljudi.

Pet osoba je uhapšeno, a sedam policajaca je tada povređeno pošto je grupa od više od 200 maskiranih, u crno obučenih anarhista koji obično ometaju javne skupove, počela da baca komade mermera, kamenja, flaša i zapaljivih bombi na policajce, koji su ih jurili centralnom avenijom koristeći suzavac, gasne i šok-bombe.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.