U Hongkongu zabranjene blokade i laseri

HONG KONG – Sud u Hongkongu odobrio je zabranu blokiranja ili oštećivanja stambenih delova grada u kojima su smeštene porodice policajaca i drugih bezbednosnih službi, a koje su bile mete tokom višemesečnih antivladinih protesta.

Taj potez je poslednji pokušaj vlade u Hongkongu da kontroliše proteste, posle odluke liderke Keri Lam da zatraži hitne mere za zabranu maski koje su demonstranti koristili da sakriju svoj identitet i zaštite se od suzavca.

Lam je danas izjavila da, iako bi trebalo razmotriti sva sredstva za zaustavljanje nemira, ustupci demonstrantima mogu samo da pogoršaju situaciju, prenosi Rojters.

„Ponovila sam više puta da nasilje nečhe dati rešenje. Nasilje bi samo donelo više nasilja“, rekla je Lam.

Demonstranti su opkolili i bacali molotovljeve koktele na policijska stambena područja pri čemu je naneta šteta objektima u tom gradu pod kineskom upravom, saopštila je policija.

Zabrana okupljanja u stambenim oblastima policije takođe se odnosi na blokiranje puteva, kako i korišćenje lasera i baterijskih lampi u policijskim objektima.

Izbori za okružni Savet, koji bi trebalo da budu održani 24. novembra, biće ključno merilo raspoloženja javnosti, mada postoje ocene da bi vlada mogla da odloži izbore zbog protesta.

(Tanjug)

Napišite komentar