U trendu

U hotelskoj sobi Navaljnog u Rusiji nadjena flaša s tragovima 'novičoka'

U hotelskoj sobi ruskog opozicionara Alekseja Navaljnog je nadjena flaša vode s tragovima nervnog otrova „novičoka“, saopštili su danas njegovi saradnici.

Navaljni, veliki kritičar Kremlja, koji je obelodanio korupciju u vrhu ruske države, primljen je 20. avgusta na reanimaciju u bolnicu u Omsku pošto je tu vanredno sleteo avion kojim je putovao od Sibira ka Moskvi, kada mu je pozlilo. Dva dana kasnije je u komi prenet u Nemačku gde su lekari zaključili da je otrovan „novičokom“ koji potiče iz sovjetske ere, i dali mu protivotrov, te se polako oporavlja.

Na snimku objavljenom danas na njegovom Instagram profilu, vide se njegovi saradnici kako pretražuju u njegovu hotelsku sobu u gradu Tomsku, odakle je avionom krenuo na put ka Moskvi. Čim su saznali da mu je sat ranije pozlilo u avionu, vratili su se u sobu i uzeli boce i drugo iz sobe da bi se sve ispitalo.

„Dve nedelje kasnije, nemačka laboratorija je našla trag ‘novičoka’ na flaši iz hotelske sobe u Tomsku. A onda su još tri laboratorije koje su uzele uzorke, dokazale da je njime otrovan. Sada je jasno da je to učinjeno pre no što je napustio svoju sobu i otišao na aerodrom“, naveli su oni.

Specijalističke laboratorije u Francuskoj i Švedskoj potvrdile su da je ruski opozicioni lider otrovan „novičokom“, a Kremlj negira bilo kakvu povezanost s tim.

„Novičokom“ su, po britanskim nalazima, 2018. godine u Solsberiju, u Engleskoj, otrovani bivši ruski špijun Sergej Skripalj i njegova ćerka.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.