U trendu

U Hrvatskoj počela vežba sa bojnim gađanjem „Harpun 19“

SPLIT – Vojna vežba sa bojnim gađanjem „Harpun 19“ (Live Exercise – LIVEX), najvažniji događaj obuke Hrvatske ratne mornarice (HRM) u ovoj godini, počela je danas, a u njoj će se prvi put gađati sa helikoptera Kiowa Warrior Hrvatskog ratnog vazduhoplovstva (HRZ).

Pre isplovljavanja u kasarni „Admiral flote Sveto Letica – Barba“ u Splitu održana je konferencija na kojoj je istaknuto da na najvažnijem događaju obuke HRM-a učestvuje i Kiowa Warrior HRZ-a, a kao posmatrači pripadnici oružanih snaga Poljske, Italije, Francuske i SAD.

Vežbu „Harpun 19“ snage HRM-a izvodiće u srednjem Jadranu do petka, 25. oktobra, uz učestvovanje dela snaga Hrvatske kopnene vojske (HKoV), Hrvatskog ratnog vazduhopslovstva (HRZ), Komande za podršku (ŽP), Komande specijalnih snaga (ZŠ), Obaveštajne pukovnije (OP), Komande za kibernetički prostor (ŽKP) i pukovnije Vojne policije (pVP), izvestio je MOH.

Glavni cilj vežbe je povećati sposobnosti u planiranju, organizaciji i sprovođenju združenih operacija sa težištem na pomorskoj desantnoj operaciji, prenela je Hina.

Kroz aktivnosti obuke prikazaće se integracija i upravljanje vatrom i manevrom te sprovođenje usklađenog delovanja u operaciji pomorskog desanta.

Scenario vežbe, navodi MORH, osigurava operacione izazove za angažovanje združenih namenski organizovanih snaga u oslobađanju privremeno okupirane teritorije.

Posebna zanimljivost ovogodišnje vežbe je gađanje vazdušnog cilja lakim prenosnim raketnim sistemom (LPRS) Strela 2M, koje će sa broda, uz podršku pukovnije Protivvazdušne obrane HKoV-a, izvesti tim HRM-a.

Osim toga, u vežbi će se prvi put izvesti gađanje površinskog cilja s helikoptera OH-58D Kiowa Warrior.

Komandant vežbe „HARPUN 19“ je kontraadmiral Ivo Rafaneli, inače komandant HRM-a, a direktor vežbe je načelnik baze – zamenik komandanta HRM-a komodor Damir Dojkić.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.