U trendu

U Indiji uhapšen istaknuti aktivista za ljudska prava

SRINAGAR – Indijska istražna agencija za borbu protiv terorizma uhapsila je istaknutog aktivistu za ljudska prava u indijskom delu Kašmira, u sklopu novih strogih mera prema grupama za zaštitu ljudskih prava u tom spornom regionu.

Nacionalna istražna agencija, uz pomoć policije i paravojnih snaga, upala je u ponedeljak u kuću i kancelariju Kurama Parveza u Srinagaru i pretresala ih nekoliko sati, rekla je njegova supruga Samina, prenosi agencija AP.

Takođe, kako je navela supruga Samina, oduzeli su Parvezov mobilni telefon, laptop i neke knjige, kao i njen mobilni telefon, pre nego što su ga uhapsili.

Agencija za borbu protiv terorizma nije izdala saopštenje o Parvezovom hapšenju, ali u zvaničnom dopisu koji je dostavljen njegovoj porodici navodi se da je on pritvoren na osnovu nekoliko članova indijskog zakona o borbi protiv terorizma, Zakona o sprečavanju nezakonitih aktivnosti.

Parvez (42) programski je koordinator grupe za ljudska prava, Koalicije civilnog društva „DŽamu i Kašmir“, koja je pisala izveštaje o nasilju u kojem su uključene neke od stotina hiljada indijskih vojnika u regionu, navodi AP.

Grupa je u svojim izveštajima isticala velika ovlašćenja koja su data indijskim vojnicima za koja je navela da dovode do kulture nekažnjivosti i raširenih zloupotreba prava u regionu.

Parvez je takođe predsednik Azijske federacije protiv nedobrovoljnih nestanaka, međunarodne organizacije za ljudska prava sa sedištem na Filipinima koja istražuje prisilne nestanke u Aziji.

Navodi se da su mnoge grupe za ljudska prava, kao i aktivisti kritikovali Parvezovo hapšenje.

„On nije terorista, on je branilac ljudskih prava“, napisala je na Tviteru specijalni izvestilac Ujedinjenih nacija za branitelje ljudskih prava Meri Lolor.

Prošle nedelje, Parvezova grupa je kritikovala vladine snage zbog ubistva tri civila tokom akcije protih, kako su naveli, pobunjenika u Srinagaru.

Njihova tela je indijska policija tajno sahranila na zabačenom groblju bez prisustva njihovih porodica.

Nacionalna istražna agencija je prošle godine upala u Parvezov dom i kancelariju, kao i u kuće nekoliko aktivista i novinara, i tamo zaplenila materijale za istraživanje, telefone i hard diskove računara, dodaje Rojters.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.