U trendu

U istocnoj Evropi, pa i u SRB raste zadovoljstvo zivotom

BEČ – U poslednjih 10 godina u istočnoj Evropi značajno je poraslo opšte zadovoljstvo životom, pa tako i u Srbiji, dok je u zapadnoj Evropi zadovoljstvo opalo, pokazuje istraživanje javnog mnjenja koje je sproveo Institut „Market“ iz Linca u 11 zemalja Evrope, neposredno pred početak rata u Ukrajini.

Kod opšteg zadovoljstva sopstvenim životom, Austrija i Švajcarska su među najboljima i pored pada zadovoljstva, pa je 76,4 odsto Švajcaraca i 76,2 odsto Austrijanaca reklo da je veoma zadovoljno ili zadovoljno opštim životom.

Iza njih je Nemačka sa 69,4 odsto.

Sve tri „nemačko govorne“ zemlje su time iznad evropskog proseka od 64,5 odsto.

Poređenja radi, pre 10 godina je u Austriji 84,3 odsto građana reklo da je zadovoljno sopstvenim životom, a u Švajcarskoj 84,2 procenata, što znači da se u tim zemljama beleži pad nešto manji od 10 odsto.

U odnosu na zapadne zemlje u Srbiji je značajno niže zadovoljstvo , ali je u proteklih 10 godina zadovoljstvo poraslo gotovo za 20 odsto.

Pre 10 godina je u Srbiji svega 36,7 odsto građana reklo da je zadovoljno životom, a danas je to slučaj sa 52,2 odsto.

Sličan trend kao u Srbiji, beleži se i u Slovačkoj, Mađarskoj, Hrvatskoj, Češkoj i Sloveniji, a među najnezadovoljnijima su i građani Italije, u kojoj je zadovoljstvo opalo na 56,2 odsto.

U saopštenju povodom istrazivanja razlog za trend rasta zadovoljstva u istočnim zemljama, „Market“ vidi pre svega u poboljšanju lične finansijske situacije građana

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.