U trendu

U izraelskom vazdušnom napadu poginulo 10 sirijskih vojnika

JERUSALIM – U noćašnjim vazdušnim napadima izraelske ratne avijacije na sirijske položaje na Golanskoj visoravni, poginula su tri pripadnika sirijske vojske, saopštila je sirijska državna novinska agencija SANA.

U prvom izveštaju SANA se navodi da su sirijske raketne, protivvazdušne snage presrele „izraelske agresore“ koji su nadletali Damask, ali je nešto kasnije vest korigovana da je izraelska ratna avijacija primećena i napadnuta na jugu, preneo je Rojters.

Jedna sirijska posmatračka organizacija tvrdi da je u noćašnjim napadima poginulo 10 vojnika, među kojima su 3 Sirijca i najmanje 5 iranskih vojnika, navodi se u izveštaju AP.

Tokom prethodnih godina Izrael je izveo stotine vazdušnih udara, ali izraelska vojska gotovo nikada to nije priznala, niti komentarisala.

Međutim, danas je predstavnik izraelske vojske Avišai Adrai potvrdio na Tviteru da je izraelska avijacija napala vojne položaje sirijske vojske i iranskog Kudsa, obaveštajno-diverzantskog krila Revolucionarne garde Irana, koji se nalaze u Libanu, prenosi Rojters.

Razlog za takvu promenu ponašanja izraelske vojske može biti odraz zabrinutosti zvaničnog Jerusalima da će novoizabrani američki predsednik Džo Bajden biti pomirljiviji prema Iranu od svog prethodnika Donalda Trampa.

Zapadni obaveštajni izvori tvrde da je Izrael započeo vazdušne udare na Siriju u okviru „rata iz senke koji je odobrio Vašington“, a s ciljem da se utvrde dometi vojnog uticaja Irana.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.