U trendu

U Izraelu objavljeni tenderi za izgradnju 1.000 stanova u jevrejskim naseljima

U Izraelu su objavljeni tenderi za izgradnju više od 1.000 novih stanova namenjenih jevrejskim naseljenicima na Zapadnoj obali.

Tenderi su objavljeni uprkos obećanju da će se zaustaviti širenje takvih naselja u nastojanju da se prekine smrtonosan talas nasilja na okupiranoj teritoriji.

Izraelska levičarska organizacija Mir sada (Šalom Akšav) koja se protivi naseljavanju Zapadne obale skrenula je pažnju danas na te tendere objavljene početkom ove nedelje.

„To je još jedna štetna i nepotrebna inicijativa za izgradnju“, navedeno je u saopštenju organizacije koja je optužila Vladu Izraela da „gazi po mogućnnosti za budući politički sporazum i odnosima sa SAD i prijateljskim zemljama“.

Kabinet premijera Izraela Benjaminna Netanjahua nije komentarisao taj izveštaj u kojem je navedeno da se izgradnja većine stanova, 940, planira u jevrejskim naseljima Efrat, koje je duboko na Zapadnoj obali kraj palestinskog grada Vitlejema i u Beitar Ilitu.

Palestinci teže da osnuju nezavisnu državu uz Izrael na Zapadnoj obali, pojasu Gaze i u istočnom Jerusalimu, teritorijama koje je osvojio Izrael u ratu 1967. godine.

Pre nedelju dana izraelski i palestinski zvaničnici su se sastali u egipatskom letovalištu Šarm el-Šeiku u nastojanju da smanje rastuće tenzije pred početak svetog muslimanskog meseca posta Ramazana.

Posle sastanka Izrael je ponovio obećanje, dato na sličnom sastanku u februaru u jordanskoj luci Akaba, da će privremeno zamrznuti odobrenja za izgradnju novih stambenih jedinica na Zapadnoj obali.

Vlada Izraela je ipak u februaru odobrila izgradnju više od 7.000 novih domova za jevrejske naseljenike, uprkos saopštenju Saveta bezbednosti UN u kojem se oštro kritikuje širenje naselja i rastućem protivljenju izraelskih saveznika, uključujući SAD.

Izraelski zvaničnik koji je zahtevao anonimnost, označio je objavljivanje tendera kao proceduralno i rekao da se u potpunosti poštuju svi dogovori postignuti na nedavnim sastancima u Jordanu i Egiptu.

Nova Netanjahuova vlada, najdesnije orijentisana u istoriji Izraela, kaže da joj je cilj učvršćivanje izraelske vojne vladavine na Zapadnoj obali, podsticanje širenja naselja i brisanje razlika između Izraelaca koji žive u jevrejskim naseljima i onih unutar međunarodno priznatih granica.

U vladajućoj koaliciji Izraela su lideri jevrejskih naseljenika koji žive na Zapadnoj obali.

Palestinci i veći deo međunarodne zajednice smatraju izgradnju jevrejskih naselja nezakonitom. U njima i u istočnom Jerusalimu sada živi više od 700.000 Izraelaca.

Od početka ove godine najmanje 86 Palestinaca ubijeno je u izraelskim vojnim racijama širom Zapadne obale.

U palestinskim napadima na Izraelce ubijeno je u istom periodu 13 civila i jedan policajac, po podacima AP-a.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.