U Kirgiziji i dalje politički haos, opozicija ne može da se dogovori oko premijera

Opozicione stranke u Kirgiziji nisu uspele da formiraju novu vladu posle tri dana političkog haosa u toj zemlji, pošto nisu postigle dogovor oko novog premijera.

U ponedeljak su u glavnom gradu Biškeku izbili masovni protesti, dan posle parlamentarnih izbora na kojima su prema prvim rezultatima pobedile stranke povezane s vladajućom elitom.

Pristalice opozicije zauzele su tada nekoliko vladinih zgrada i opljačkale neke kancelarije, posle čega je izborna komisija poništila rezultate izbora.

Članovi nekih opozicionih stranaka rekli su da će svrgnuti predsednika Kirgizije Soronbaja Ženbekova i formirati novu vladu.

Dosadašnji premijer Kubatbek Boronov podneo je ostavku u utorak, posle čega su poslanici za prvog čoveka vlade predložili nekadašnjeg člana parlamenta Sadira Žaparova.

Oni su izabrali i kandidata za predsednika parlamenta, koji je kasnije pojasnio da će poslanici potvrditi kandidaturu Žaparova za premijera nakon što on predstavi svoju politiku i predloži članove novog kabineta.

Lokalni mediji navode da prilikom tih nominacija u parlamentu nije bilo kvoruma.

Za sada nije jasno da li su te promene u skladu s Ustavom Kirgizije, čija su dva predsednika zbačena narodnim ustankom od 2005. godine.

Nekoliko opozicionih stranaka odbacilo je mogućnost da Žaparov bude premijer, a u sredu se kao novi kandidat za tu funkciju pojavio mladi preduzetnik Tilek Toktogazijev.

Toktogazijeva je predložio opozicioni koordinacioni savet koji su formirali političari i aktivisti.

Medjutim, kako su preneli lokalni mediji, Žaparov je na konferenciji za novinare sebe nazvao „legitimnim premijerom“ kog je izabrala „parlamentarna većina“. Dodao je da „već radi i koordinira situaciju“.

Ruska državna agencija RIA Novosti istovremeno je prenela saopštenje vlade Kirgizije da će Boronov ostati vršilac dužnosti premijera dok predsednik Ženbekov ne prihvati njegovu ostavku.

Demnonstranti okupljeni u Biškeku u sredu su izrazili negodovanje zbog nominacije Žaparova i zatražili odlazak Ženbekova s mesta šefa države. Pristalice Žaparova okupile su se ispred sedišta vlade.

Poslanici su se u sredu uveče opet sastali da razmotre situaciju.

Nemiri u Kirgiziji počeli su u ponedeljak, nakon što je objavljeno da su na izborima najbolji rezultat ostvarile stranka blisko povezana sa predsednikom Ženbekovom i partija povezana s bivšim direktorom carine, što je praćeno navodima o kupovini glasova i drugim vidovima izborne prevare.

Protest u ponedeljak policija je razbila vodenim topovima, suzavcem i šok-bombama. Vlasti su navele da je jedna osoba poginula u sukobima i da je oko 700 povredjeno.

Kirgizija, jedna od najsiromašnijih država na prostoru bivšeg Sovjetskog Saveza, ima 6,5 miliona stanovnika.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.