U trendu

U Kongu ubijeno 19 ljudi, sumnja se na teroriste ADF

KINŠASA – U jednom selu u Kongu ubijeno je najmanje 19 ljudi, a sumnja se da su napad izvršili islamski militanti, saopštile su danas lokalne vlasti.

Napadači su tokom noći između petka i subote opljačkali kuće i izazvale požare u selu u provinciji Severni Kivu, piše Rojters.

Šef okruga Kalunga Meso i lokalna grupa za ljudska prava Komitet nacionalne biskupske konferencije Konga (CEPADHO) okrivili su takozvane Savezne demokratske snage (ADF) za ubistva hiljada ljudi poslednjih godina, piše Rojters.

Vlada Konga je početkom maja proglasila vanredno stanje u Severnom Kivuu i u susednoj provinciji Ituri, u pokušaju da stane na put velikom porastu nasilja.

Predsednik Konga Feliks Čisekedi je ovog meseca rekao da će se specijalne snage iz SAD rasporediti na istoku Konga, kako bi procenile potencijale antiterorističke jedinice za borbu protiv islamističkog nasilja.

Vašington je ADF stavio na crnu listu kao teroristička grupa.

Grupa ADF se javno pridružila Islamskoj državi koja je za uzvrat preuzela odgovornost za neke napade, ali u izveštaju iz juna, stručnjaka iz UN-a nije bilo dokaza o direktnoj podršci Islamske države ADF-u.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.