U trendu

U napadu u Čečeniji poginula tri pobunjenika i dva policajca

Tri islamska pobunjenika i dva policajca su poginula u napadu prošle noći u Čečeniji, objavio je predsednik te ruske republike na Kavkazu Ramzan Kadirov.

Po njegovim rečima, grupa naoružanih ljudi napala policijsku postaju u Šali, gradu s 50.000 stanovnika tridesetak kilometara južno od glavnog grada, Groznog.

Dva policajca i tri napadača su ubijena i dva civila ranjena, rekao je Kadirov, navodi se u saopštenju Predsedništva Čečenije.

Oružani incidenti i napadi na vlasti i snage bezbednosti su se proredili u Čečeniji, ali su učestali u Dagestanu, susednoj maloj republici na Kavkazu.

U decembru 2014. godine, žestoke borbe čečenskih pobunjenika i snaga bezbednosti u centru Groznog ostavile su 24 mrtva, od čega 14 pripadnika snaga bezbednosti.

Posle prvog čečenskog rata (1994-1996), pobuna se postepeno islamizovana i sredinom 2000-tih pretvorila se u oružan islamistički pokret, aktivan na celom Severnom Kavkazu.

Krajem juna 2015. godine, islamisti na Kavkazu su izrazili vernost Islamskoj državi i postali važan izvor njenih boraca u Siriji i Iraku.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.