U trendu

U Nemačkoj na pet godina zatvora osudjen 101-godišnji optuženik za nacističke zločine

Nemački sud osudio je danas na pet godina zatvora bivšeg čuvara koncentracionog logora za saučesništvo u hiljadama ubistava, čime je taj 101-godišnjak, postao najstariji optuženik za nacistiške zločine.

Jozef Šuc (Josef Schutz) osudjen je na pet godina zatvora zbog saučesništva u ubistvima tokom svoje službe u logoru Zahsenhauzen, izmedju 1942. i 1945, rekao je predsednik suda u Brandenburgu na Hafelu.

On je osudjen za saučesništvo u ubistvu po 3.518 tačaka optužnice.

Šuc je negirao da je radio kao čuvar SS-a u logoru i pomaganju i podržavanju ubistava hiljada zatvorenika.

Tokom sudjenja, koje je počelo u oktobru, on je rekao da je radio kao poljoprivredni radnik u severoistočnoj Nemačkoj tokom tog perioda. Sud je, medjutim, zaključio da je dokazano da je radio u koncentracionom logoru u predgradju Berlina izmedju 1942. i 1945. kao član SS Vafena, prenela je nemačka agencija DPA.

Smatrano je da je sposoban da prisustvuje sudjenju dva i po sata dnevno.

Pri izricanju kazne od pet godina, veće od minimalnih tri godine zatvora za saučesništvo traženo prema nemačkom zakonu, optuženik je bio prisutan u sali, gde je dovezen u invalidskim kolicima. On je po dolasku rekao da je spreman.

Njegov dvokat već je ranije rekao da će se žaliti ako presuda bude teška, što znači da se njena primena odlaže u najboljem slučaju do početka 2023. godine. Medjutim s obzirom na Šucovo zdravlje malo je verovatno da će ići u zatvor.

Ni jednom tokom tridesetak ročišta on nije izrazio ni najmanje žaljenje već je negirao svaku umešanost u te zločine i još juče se pitao zašto se tu nalazi i da je „sve pogrešno“ u njegovom slučaju, prenosi agencija Frans pres.

Jozef Šuc optužen je za saučesništvo u streljanju sovjetskih ratnih zarobljenika i u ubistvima drugih gasom Ciklon B. Imao je 21 godinu kada postao čuvar u logoru Zahsenhauzen 1942. godine.

Poslednjih godina, sudilo se nacistima koji su bili niže rangirani.

Pre deset godina, kada je osudjen bivši SS čuvar Ivan Demjanjuk, tužiocima je omogućeno da podižu optužnice i za one koji su pomagali i podržavali nacističke zločine u Drugom svetskom ratu.

Do tada se moralo dokazivati direktno učešće u ubistvu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar