U trendu

U Nemačkoj počeli izbori na kojima se bira naslednik Angele Merkel

Glasačka mesta otvorena su jutros u Nemačkoj za neizvesne parlamentarne izbore na kojima se bira naslednik Angele Merkel koja napušta mesto kancelarke posle 16 godina na vlasti.

Oko 60,4 miliona Nemaca može da glasa do 18.00 i da izabere svoje poslanike.

Prema poslednjim anketama socijaldemokrate sadašnjeg ministra finansija Olafa Šolca su u maloj prednosti sa 25 odsto iskazanih namera glasača dok će za konzervativce Armina Lašeta glasati izmedju 22 i 23 odsto, što je istorijski niska podrška za partiju odlazaće kancelarke, prenosi Frans pres.

Savezna izborna komisija odobrila je kandidaturu ukupno 54 partije, ali će na izbore izaći 47 partija. Takmiči se 6.211 kandidata, medju kojima 2.024 žene.

Očekuje se da će glavnu borbu voditi konzervativni demohrišćani (CDU i CSU) i socijaldemokrate (SPD), koji trenutno zajedno čine veliku crno-crvenu koaliciju, i opozicioni Zeleni. Te tri stranke su i jedine koje su, nadajući se pobedi, zvanično istakle svoje kandidate za kancelara.

Pored njih, u Bundestag će verovatno ući i partije koje i sada imaju poslanike – liberali (FDP), ekstremno desna Alternativa za Nemačku (AfD) i partija Levica.

Sestrinske partije Hrišćansko-demokratska unija (CDU) i bavarska Hrišćansko-socijalna unija (CSU) istakle su kao kandidata za kancelara premijera najmnogoljudine pokrajine Severne Rajne Vestfalije Armina Lašeta, socijaldemokrate su se odlučile za dosadašnjeg vicekancelara i ministra finansija Olafa Šolca, a kandidatkinja Zelenih je kopredsednica stranke Analena Berbok.

Izvesne šanse analitičari daju i partiji Slobodni birači, koja na izborima figurira kao mala stranka, iako ima poslanike u parlamentima nekoliko nemačkih saveznih pokrajina, a u Bavarskoj učestvuje i u pokrajinskoj vladi.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.