U trendu

U Osijeku na Uskrs zapaljen automobil sudije ispred zgrade Županijskog suda

ZAGREB – U ranim jutarnjim sati, na dan kada katolici obeležavaju Uskrs, ispred Županijskog suda u Osijeku u centru grada izgoreo je automobil BMW sudije Vlaste Šimenić Kovač koja je proteklih nekoliko godina vodila niz u javnosti velo eksponiranih sudskih postupaka.

Policija je saopštila da je automobil zapaljen namerno, a iz Udruženja hrvatskih sudija su najoštrije osudili ovaj incidnet. Vlasnica automobila je ranije kazala da nije iznenađena incidentom.

„Najoštrije osuđujemo zločin počinjen prema sudiji Županijskog suda u Osijeku Vlasti Šimenić Kovač, zbog sudijskog poziva koji obavlja. Sudija Vlasta Šimenić Kovač profesionalno, pošteno i časno dugi niz godina obavlja sudijsku dužnost u krivičnom odeljenju Županijskog suda u Osijeku. Svi koji deluju u javnom medijskom prostoru morali bi biti svesni posledica svojih izjava kada govore o sudijama“, poručili su iz Udruženja.

Kolege su sudiji Šimenić Kovač pružili kolegijalnu podršku uvereni da će počinioci biti brzo procesuirani.

Obavljenim uviđajem, kako je saopšteno iz nadležne policije, utvrđeno je da je požar izazvan ljudskom radnjom, a policijski službenici sprovode kriminalističko istraživanje kako bi se utvrdile sve okolnosti ovoga događaja.

Hrvatski mediji su preneli da je sudija Vlasta Šimenić-Kovač vodila, između ostalih, i slučaj u tzv. aferi SMS, u kojoj je, u februaru 2020., bivši policijski informatičar Franjo Varga za sprečavanje dokazivanja osuđen na tri i po godine zatvora, a njegov pomagač, bivši vozač ministra poljoprivrede Blaž Curić, na dve godine zatvora.

Vargu su tada teretili da je u postupku koji se protiv bivšeg čelnika NK Dinama Zdravka Mamića i još tri okrivljena za izvlačenje novca iz toga kluba vodio pred osječkim Županijskim sudom izradio lažnu SMS prepisku između bivšega glavnog državnog tužioca Dinka Cvitana i jednog sudije koji je u tom predmetu bio član sudskoga veća i tadašnje direktorke Uskoka Tamare Laptoš. Po lažnoj SMS prepisci taj postupak pokrenut je isključivo s ciljem „pakovanja“ Mamiću.

Vodila je, navode, i suđenje protiv šestoro optuženih za paljenje vikendice bivšeg glavnog državnog tužioca Radovana Ortinskog na Braču.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.